وبلاگ شخصی دکتر امیرهوشنگ واحدی

دکتر امیر هوشنگ واحدی متخصص طب فیزیکی و توابخشی، درمان بیماریهای ستون فقرات، عصبی، عضلانی و مفصلی و ... مطب کرج، جهانشهر-روبروی بیمارستان مدنی

وبلاگ شخصی دکتر امیرهوشنگ واحدی

دکتر امیر هوشنگ واحدی متخصص طب فیزیکی و توابخشی، درمان بیماریهای ستون فقرات، عصبی، عضلانی و مفصلی و ... مطب کرج، جهانشهر-روبروی بیمارستان مدنی

پوکی استخوان و نقش تغذیه - قسمت دوم

همانطور که در مقالات قبلی ذکر شد یکی از مهمترین عوامل موثر در بروز و یا پیشگیری از پوکی استخوان نوع تغذیه و رژیم عذایی انسان است. تغییرات زیر در رژیم غذایی میتوانند در میزان تراکم استخوان موثر باشند.

  • مصرف زیاد گوشت میتواند احتمال پوکی استخوان را بیشتر کند. گرچه حفظ تراکم استخوان نیازمند مصرف مقادی کافی پروتئین میباشد، بهتر است برای کسب پروتئین، بیشتر بر پروتئین های گیاهی تکیه شود
  • مصرف سبزیجات و میوه های سرشار از منیزیم، پتاسیم و ویتامین کا میتواند احتمال بروز پوکی استخوان را کاهش دهد
  • افزایش مصرف نمک میتواند موجب افزایش دفع کلسیم از ادرار شود. این پدیده موجب افزایش میزان پوکی استخوان میشود
  • افزایش میزان مصرف روغن و چربی میتوان احتمال پوکی استخوان را بیشتر کند
  • نوشابه های گازدار حاوی اسید فسفریک هستند و این ماده میتواند موجب دفع کلسیم از بدن شده و پوکی استخوان را بیشتر کند
  • مصرف زیاد قهوه میتواند احتمال پوکی استخوان را افزایش دهد
  • مصرف زیاد ویتامین آ میتواند با افزایش احتمال پوکی استخوان همراه باشد
             2210 1

میزان کلسیم مورد نیاز برای هر فرد بطور متوسط روزی یک گرم است. این میزان در بعضی گروه ها مانند بچه ها، نوجوانان، ورزشکاران و زنان باردار و شیرده بیشتر است. صرفنظر از میزان مصرف لبنیات، هر فرد بطور متوسط روزی 200 میلیگرم کلسیم از طریق غذا دریافت میکند. مسلما این میزان دریافتی کلسیم اصلا کافی نیست.

اگر فقط بتوان از یک غذا برای مبارزه با پوکی استخوان نام برد آن چیزی جز شیر نیست. مصرف روزانه شیر مهمترین و موثرترین و کم خطرترین و طبیعی ترین راه پیشگیری از پوکی استخوان است. هر لیوان 250 سی سی شیر حدود 300 میلیگرم و هر لیوان 250 سی سی ماست حدود 400 میلیگرم کلسیم دارد. این بدان معنی است که هر فرد بطور متوسط نیاز به مصرف سه لیوان شیر یا سه لیوان ماست دارد. متاسفانه دریافتی کلسیم در اغلب افراد جامعه کمتر از 500 میلیگرم است. برای دریافت میزان کافی کلسیم راهی بجز مصرف بیشتر لبنیات و یا مصرف مکمل های دارویی کلسیم نیست.



من با شیر مشکل دارم

بسیاری از مردم فکر میکنند دستگاه گوارش آنها به تحمل به شیر ندارد. با رعایت موارد زیر میتوانید این مشکل را کمتر کنید
  • بجای مصرف مقادیر زیاد شیر در دفعات کم، مقادیر کم شیر را در دفعات زیاد مصرف کنید
  • شیر را همراه با غذا مصرف کنید
  • شیر را هر روز مصرف کنید تا بدن شما کم کم به آن عادت کند
  • اگر به شیر بدون لاکتوز دسترسی دارید آن را امتحان کنید
  • پنیر زیاد بخورید
  • ماست زیاد بخورید
  • همراه با مصرف شیر قرص لاکتاز بخورید


بعضی افراد فکر میکنند مصرف زیاد شیر و لبنیات احتمال بروز سنگ کلیه را افزایش میدهد. این سخن کاملا غلط است. مهمترین عامل مستعد کننده بدن انسان به تشکیل سنگ کلیه، زمینه های ژنتیکی و غلیظ شدن ادرار است. پس حتی اگر بدن شما زمینه سنگ سازی کلیه دارد اگر روزانه به قدر کافی آب بخوردید تا حدی که ادرار شما کم رنگ شود احتمال تشکیل سنگ کلیه در شما بسیار کم میشود.


مصرف مکمل کلسیم

در کسانی که نمیتوانند کلسیم مورد نیاز خود را از طریق مواد غذایی تامین کنند باید کلسیم بصورت مکمل دارویی مصرف شود. کلسیم مکمل میتواند بصورت قرص یا شربت مصرف شود. در استفاده از کلسیم به موارد زیر توجه کنید
  • دوز دارو نشانه مقدار کلسیم نیست. بطور مثال یک قرص 750 میلیگرمی کربنات کلسیم تنها 300 میلیگرم کلسیم دارد. برای محاسبه میزان مصرف قرص مقدار میلیگرم کلسیم آن ملاک است نه میلیگرم خود دارو
  • قیمت میزان مناسبی برای تعیین ارزش مکمل کلسیم نیست
  • بعضی مکمل های کلسیم میتوانند موجب یبوست، تهوع و یا عدم تحمل معده شوند. در صورت بروز این عوارض، برند تجاری دیگری از مکمل را امتحان کنید
  • مکمل کلسیم را همراه با غذا مصرف کنید
  • مکمل کلسیم را با آب زیاد مصرف کنید
  • در هر وعده بیش از یک قرص کلسیم مصرف نکنید
  • همراه با کلسیم از امپرازول و داروهای مشابه آن استفاده نکنید


منبع :ایران ارتوپدی

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد