وبلاگ شخصی دکتر امیرهوشنگ واحدی

دکتر امیر هوشنگ واحدی متخصص طب فیزیکی و توابخشی، درمان بیماریهای ستون فقرات، عصبی، عضلانی و مفصلی و ... مطب کرج، جهانشهر-روبروی بیمارستان مدنی

وبلاگ شخصی دکتر امیرهوشنگ واحدی

دکتر امیر هوشنگ واحدی متخصص طب فیزیکی و توابخشی، درمان بیماریهای ستون فقرات، عصبی، عضلانی و مفصلی و ... مطب کرج، جهانشهر-روبروی بیمارستان مدنی

تغذیه ورزشکاران 2

امروزه تغذیه صحیح جایگاه اصلی خود را در بین برنامه های ورزشکاران پیدا کرده است و اهمیت تغذیه صحیح و مناسب و تأثیر آن در تمرینات ورزشی و مسابقات مشخص شده است.

توصیه های غذایی برای ورزشکاران باید نیازهای ورزشکاران را چه در ورزشهای قدرتی و چه در ورزشهای استقامتی تأمین نماید و یک ورزشکار باید بر طبق الگوی درست مصرف مواد غذایی مناسب تمرینات خود را دنبال نماید.رژیم غذایی مناسب برای ورزشکاران صرف نظر از نوع و شدت برنامه های تمرینی باید به نسبت بیشتر از ۵۵% از کربوهیدارت، کمتر از ۳۰% از چربی و حدود ۱۲ تا ۱۵% از پروتئین تأمین شود. در سال ۱۹۹۲ شورای ملی پژوهشی پزشکی و بهداشتی استرالیا راهنمای زیر را برای استفاده ورزشکاران ارائه نموده است:

۱) بهره وری از تنوع گسترده غذاهای مغذی

۲) مصرف مقادیر کافی نانها و غلات ( کامل )، سبزیجات و میوه ها

۳) مصرف غذای کم چرب، به ویژه ضعیف از چربی اشباع شده

۴)حفظ وزن مناسب بوسیله دریافت غذای متعادل و فعالیت فیزیکی منظم

۵)محدود کردن دریافت الکل در صورت ومصرف

۶)مصرف متوسط مقادیر قندوشکر و غذای حاوی شکر افزودنی

۷)انتخاب غذای کم نمک و استفاده محدود از نمک

۸) نوشیدنی کافی آب و مایعات

۹) مصرف غذاهای حاوی کلسیم بویژه برای دختران وبانوان

۱۰) مصرف غذاهای حاوی آهن بویژه در دختران ، بانوان و گیاهخواران

BMR یا نرخ متابولیک پایه

BMR همانطور که میدانید حداقل انرژی لازم برای انجام فعالیتهای حیاتی بدن است این انرژی در ورزشکاران متغیر است و بستگی به توده عضلانی بدن، سن و عوامل ژنتیک دارد.افزایش BMR با افزایش توده بدن همراه است و ارتباط نزدیکی با توده عضلانی بدن دارد ورزشکارانی که توده عضلانی بیشتری دارند نیاز متابولیکی بیشتری برای انرژی در مقایسه با افراد غیر ورزشکار دارند.میزان انرژی مصرفی روزانه ورزشکاران از محاسبه BMR و فاکتور فعالیت که بصورت مضربی از BMR می باشد محاسبه می شود.

انرژی مصرفی روزانه بصورت مضربی از BMR

سطح فعالیت

مردان

زنان

استراحت ۲/۱

۲/۱

سبک

۴/۱

۵/۱

نیمه معتدل

۷/۱

۶/۱

معتدل

۸/۱

۷/۱

سنگین

۱/۲

۸/۱

بسیار سنگین

۳/۲

۲

همانطور که میدانید گلیکوژن عضله مهمترین ماده در فعالیت شدید کوتاه مدت ویا فعالیت های دراز مدت است سرعت مصرفی آن در هنگام شروع فعالیت سریعتر می باشد و وابسته به شدت فعالیت می شود. همزمان با کاهش گلیکوژن عضله در اثر فعالیت مداوم گلوکز خون بعنوان مهمترین منبع سوخت کربوهیدراتی مطرح می شود.برداشت گلوکز توسط عضله به ۲۰ تا ۴۰ برابر زمان استراحت می رسد که باز بستگی به شدت و مدت فعالیت دارد.

 

منبع:aftabir.com

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد